HET VERSCHIL TUSSEN GRASPAPIER EN PAPERWISE

Sinds enige tijd is er graspapier en graskarton verkrijgbaar, maar wat is graspapier en graskarton eigenlijk? En wat is het verschil tussen graspapier en het milieuvriendelijke, duurzame PaperWise papier? Voor het antwoord op deze vragen dienen we te kijken naar de verschillen in grondstoffen in papier en karton. Twee belangrijke grondstoffen in papier en karton zijn cellulose en vulstoffen. Traditioneel papier bevat cellulose uit bomen wat het papier sterk en stevig maakt en vulstoffen als kalk (calciumcarbonaat) wat het papier mooi effen glad maakt, zodat je het goed kunt bedrukken en beschrijven. PaperWise is ook papier op basis van cellulose en vulstoffen, echter komt de cellulose uit landbouwafval. Maar wat is nu de functie van gras in papier en karton?

Graspapier en graskarton is papier en karton, waarbij een deel grasvezels is toegevoegd aan de cellulose en vulstoffen. Gras kennen we als voedselbron voor graasdieren wereldwijd en in gedroogde vorm als hooi voor staldieren zoals koeien, schapen, geiten, paarden etc. Gras komen we ook tegen in bermen langs wegen en wateren. Om overschotten aan gras niet te hoeven composteren, vergisten of verbranden is de industrie gaan experimenteren met het toevoegen van gras aan papier en karton. Voor graspapier en graskarton wordt het gras na het maaien gereinigd, gedroogd en verhakseld. Het voordeel van deze eenvoudige bewerkingen is de lage milieu impact. Helaas is gras geen cellulose en geen vulstof waardoor gras niet bijdraagt aan de stevigheid of gladheid van papier en karton. Maar waarom maakt de papierindustrie dan graspapier en graskarton?

Graspapier en graskarton vinden hun oorsprong in duurzaamheid. Grondstoffen, afvalstoffen en het sluiten van kringlopen worden steeds belangrijker. Zou het niet goed zijn om grasoverschotten aan papier en karton toe te voegen en zo meer waarde te creëren? Zo is het idee van graspapier en graskarton ontstaan. Het aandeel gras in graspapier en graskarton varieert van gemiddeld 5% tot 10% in drukwerkpapier voor boeken, magazines en briefpapier en 10% tot 30% in vouwkarton voor groente, fruit en product verpakkingen. Technisch is een aandeel gras tot 50% mogelijk, maar wordt in de praktijk nog niet toegepast vanwege kwaliteitsuitdagingen. Hier is nog ruimte voor innovatie. Gras neemt de plaats in van cellulose en vulstoffen en vervult voornamelijk een visuele rol in het papier en karton. Je kunt de grasvezels zien zitten en dat helpt jouw verhaal te vertellen.

PaperWise wordt net als gangbaar papier gemaakt op basis van cellulose en vulstoffen, dus mooi sterk, stevig en glad. Echter is de cellulose in PaperWise niet afkomstig van bomen, maar van landbouwafval! Boeren in ontwikkelingslanden houden na de oogst van landbouwgewassen (denk aan rijst, tarwe, gerst, hennep, suikerriet, etc.) 80% van de plant over in de vorm van stengels en bladeren (landbouwafval). Wereldwijd komen er jaarlijks miljarden tonnen landbouwafval beschikbaar. Een deel van dit landbouwafval wordt ondergeploegd, maar het overgrote deel heeft geen waarde en wordt in de openlucht verbrand. We gebruiken dus reststoffen van een andere industrie die anders verbrand zouden worden, maar in het geval van PaperWise een 2e leven krijgen. PaperWise is in ecologisch en sociaal opzicht een logische en toekomstbestendige keuze. De milieu impact van PaperWise is 47% lager dan de milieu impact van papier van bomen en 29% lager dan van gerecycled papier. Samen maken we de wereld een stukje mooier.

CONTACT

Meer blogs

0
×