Hoe het begon

Het jaar voorafgaande aan de lancering van PaperWise vroeg zijn kleindochter van 6 jaar: "Opa, als jullie alles opmaken, wat blijft er dan voor ons over?". Het zaadje was geplant bij Peter van Rosmalen, oprichter van PaperWise. De tijd was rijp voor een revolutie in papierland!

Onder het motto:"als ik niet verander, waarom jij dan wel?", begon Peter zijn zoektocht naar fabrieken die voor hem landbouwafval wilden opwaarderen tot hoogwaardig papier en karton. Helaas waren de Europese fabrieken nog niet klaar voor deze innovatie en zo belandde hij uiteindelijk in India en Zuid Amerika. Van een long list, naar een short list om tenslotte alleen te kiezen voor papierfabrieken die aan de volgende 3 voorwaarden kunnen voldoen:
Landbouwafval als grondstof; constante hoge kwaliteit; ketenpartners hebben focus en beleid op MVO.
2015

Hallo wereld!

PaperWise zag het levenslicht en de papierindustrie zou gaan veranderen. We kunnen niet accepteren dat landbouwafval boordevol cellulose zomaar wordt verbrand. Zonde! Waardevolle grondstoffen gaan verloren, CO2 komt onnodig vrij en er ontstaat milieuvervuiling naar bodem en lucht. We ontdekten dat er ook een enorm winstpotentieel op sociaal gebied te behalen was.

Sneak peek paperwise

tijdlijn_2015_milieuvergelijk
2015

Milieuvergelijk

Innoveren is leuk, maar ook lastig. Geen enkel keurmerk was toepasbaar, PaperWise viel overal buiten de boot. Dus besloten we een onafhankelijk milieuonderzoek te laten uitvoeren. We namen IVAM - onderdeel van de Universiteit van Amsterdam- in de arm. Zij berekenden met behulp van een levenscyclusanalyse (LCA) het verschil in milieu impact tussen PaperWise, papier van bomen en gerecycled papier. En wat denk je?
2015

Media & awards

Meer dan 43 media in 8 Europese landen gaven via radio, dagbladen, vakbladen en online aandacht aan PaperWise! We werden voor 4 Awards genomineerd waarvan we er 3 wonnen! O ja, en PaperWise mocht in naam van Peter van Rosmalen de Nederlandse Euronext aandelenbeurs in Amsterdam openen, altijd leuk om een keer op de gong te slaan 😉

Paperwise opent AEX-Beurs

tijdlijn_2015_welkom-klanten_foto-tonys
2015

Welkom Klanten!

Als je start met een bedrijf heb je vaak een goed idee en na een tijdje ook een product, het ontbreekt je alleen nog aan klanten, althans bij PaperWise. De hoogste tijd om verbinding te maken met bedrijven die net als wij geloven in een circulaire wereld, waarin afvalstoffen grondstoffen worden. We zijn altijd op zoek naar mensen die persoonlijk positief het verschil willen maken. Sámen bouwen aan een toekomstbestendige wereld. In 2015 mochten we al veel klanten verwelkomen.
2016

Ontmoeting minister president & Koningshuis

PaperWise is een feit, maatschappelijk bewustzijn rondom duurzaamheid groeit en het aantal toepassingen voor ons milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde papier groeit nog harder. Tijdens de Week van de Ondernemer wordt ons de mogelijkheid geboden Minister President Mark Rutte te ontmoeten! Waarschijnlijk was PaperWise kopieerpapier een cadeau dat hij niet had verwacht😉. Maar er is nóg een bijzondere ontmoeting...

Ontmoeting minister president

HBO teaser

2017

Hallo HBO!

Inmiddels exporteren we al naar meer dan 9 landen als we benaderd worden door Ørjan Risanger, directeur van HBO Noorwegen... Nee, niet die bekende Amerikaanse televisiezender, maar een van de beste drukkerijen van Noorwegen. Ondanks ons pril groeiende succes werd er nog steeds gewerkt vanuit de spreekwoordelijke zolderkamer. Dat kon natuurlijk niet meer. PaperWise was inmiddels een echt bedrijf geworden en dus verhuisden we naar het Cwartier.
2018

Handelsmissie & groei

In het najaar organiseerde de Nederlandse overheid in samenwerking met MVO Nederland een handelsmissie naar India onder leiding van Minister President Mark Rutte. PaperWise mocht mee! Steeds meer mensen en bedrijven haken aan, waaronder KPN, Tomorrowland, Pukka & Weleda en helpen mee landbouwafval een 2e leven te geven in de vorm van PaperWise papier en karton. De export groeit hard en het is de beurt aan Engeland en Noord-Ierland.
tijdlijn_2018_paperwise-groeit_foto-handelsmissie_nl
tijdlijn_2019_mooie-ontwikkelingen
2019

Nieuwe Ontwikkelingen

Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, start met een pilot waarvan diverse catering verpakkingen en bekers worden gemaakt van PaperWise ter vervanging van plastic. In Nederland winnen we de Circular Award 2019 in de categorie maakindustrie, de 'trofeeënkast' wordt steeds een stukje voller. We eindigden het jaar met een nominatie voor de Business News Radio (BNR) GreenQuest Award, dankjewel!
2020

Trots resultaat

We bestaan 5 jaar, wat een tijd! Een mooi moment voor het opmaken van het resultaat. Onze missie is landbouwafval een 2e leven geven, zoveel als mogelijk om verbranding van deze waardevolle grondstoffen te voorkomen. Sinds onze oprichting in 2015 hebben we samen met meer dan 1500 klanten in 19 landen al ruim 9 miljoen kilo landbouwafval een tweede leven gegeven als papier en karton voor drukwerk en verpakkingen. Hiermee hebben we 13.500.000 kg CO2 bespaart door het landbouwafval niet te verbranden (gelijk aan de uitstoot van 8.500 auto's die een jaar lang rijden). Door landbouwafval te transformeren tot hoogwaardig papier en karton hebben we gezamenlijk 26.500 bomen laten staan. Bij elkaar hebben we 25,5 km2 ontbossing voorkomen, oftewel 2600 voetbalvelden. Daar zijn we super trots op!
tijdlijn_2020_revolutionaire-innovatie_foto-jubileum-5_grijze-achtergrond3
2015

Sociaal verantwoord

Honderden miljoenen kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden met een zeer laag inkomen ontvangen nu alleen inkomsten voor het voedsel (tarwe, koren, gerst, rijs, mais, rietsuiker, etc.), wat slechts 20% van de plant vormt! De overige 80% van voedingsgewassen bestaat uit stengels en bladeren en vormen het landbouwafval.

We zochten en vonden antwoorden op vele vragen: Waarom verbranden we wereldwijd landbouwafval? En hoeveel komt er jaarlijks beschikbaar? Wat gebeurt er vandaag de dag met landbouwafval? Is er wel genoeg? En waarom gebruikt de papierindustrie nu bomen die 10 tot 80 jaar moeten groeien, terwijl er een logischere grondstof(landbouwafval) letterlijk voor het oprapen ligt?
pop-up_2015_sociaal-verantwoord_foto-boer-akkerland
pop-up_2015_sociaal-verantwoord_foto-hand-met-landbouwafval
2015

Wise with waste

PaperWise scoort op milieu gebied 47% beter dan papier van bomen en 29% beter dan gerecycled papier. Wow! De slogan Wise With Waste was snel geboren. Een slogan die de kern raakt van waar wij in geloven!
pop-up_2015_wise-with-waste_foto-quickscan
2015

And the winner is...

We werden voor 4 Awards genomineerd waarvan we er 3 wonnen! The Next Entrepreneur van Rabobank en MKB Nederland, Dragon's Den voor duurzame producten van Heineken International en de Enlightmentz of the Year categorie Product van uitgeverij Industrielings. Bij de Accenture Innovation Award werden we finalist.

And the winner is... paperwise!

2015

samen wise with waste

In 2015 mochten we al veel klanten verwelkomen. Eosta, één van de grootste Europese groothandels in biologische groente en fruit. Solidaridad, de ontwikkelingshulporganisatie ter bestrijding van armoede en initiatiefnemer van keurmerken als Fair Trade, Max-Havelaarkoffie, Bonsucro, Oké bananen en Kuyichi-jeans. Tony's Chocolonely, het chocolademerk dat de cacao industrie 100% slaafvrij wil maken.

Dankzij het winnen van de Awards mochten we ook Heineken en VNO-NCW MKB Nederland verwelkomen als klant. Via PaperWise kunnen mensen en bedrijven zelf het systeem positief veranderen, dat vinden ze belangrijk en wij ook. Welkom allemaal!
pop-up_2015_welkom-klanten_foto-solidaridad
pop-up_2015_welkom-klanten_collage-logos
2016

Koninklijke lunch

Eens per jaar wordt een select gezelschap mensen die een positieve maatschappelijke bijdrage geleverd hebben, uitgenodigd voor een lunch met Koning Willem Alexander en Koningin Máxima. We hebben Peter nog nooit zo vereerd gezien... Peter zat naast onze Koningin, wow!

Kopieerpapier was ons eerste product en al snel volgden papier- en kartonsoorten voor drukwerk en verpakkingen. PaperWise laat zich uitstekend verwerken via de meest gangbare druktechnieken; offset, digitaal, roto gravure en flexo. Speciaal voor de horeca, catering en voedingsbranche hebben we het PaperWise assortiment uitgebreid met vocht- en vetwerend papier en karton.

2016 is het jaar dat PaperWise certificeringen behaald voor direct voedselcontact EC 1935:2004 en industriële compostering
EN 13432. Vanaf dan mag het PaperWise Natural papier en karton ook in de groene GFT-bak.
pop-up_2016_koninklijke-lunch_foto-groep_nl
pop-up_2016_koninklijke-lunch_foto-certificeringen
2017

Nieuwe stap

Wederom een voorbeeld van persoonlijk positief het verschil willen maken. Ørjan van HBO Noorwegen kwam op eigen kosten en initiatief naar Nederland om PaperWise te ontmoeten. De papierindustrie moest ook wat hem betreft veranderen! Hij sloot zich aan bij de papierrevolutie van PaperWise en is onze preferred partner in het hoge noorden.

De zolderkamer werd verruild voor het Cwartier, een bedrijfsverzamelgebouw gevestigd in het oude stadhuis van de gemeente Weert in het zuiden van Nederland. Een plek vanwaar we met een sterk team en veel plezier ons werk doen! Deze huisvesting past helemaal binnen onze visie op een circulaire economie.

Voor het inrichten van ons kantoor, mochten we gebruikte tafels en stoelen van de gemeente medewerkers opnieuw inzetten, waardoor niet alleen het pand, maar ook het meubilair een tweede leven heeft gekregen.
pop-up_2017_nieuw-kantoor_team-hbo-en-baas-orjan_optie-2
pop-up_2017_nieuw-kantoor_cwartier
2018

Mooie initiatieven

Eén van de onderwerpen tijdens de handelsmissie was het vinden van oplossingen om landbouwafval niet meer op de akkers te verbranden. Jaarlijks word alleen al ten noorden van de stad Dehli 20 miljoen ton rijststro verbrand met enorme milieuverontreiniging en grondstoffen verlies tot gevolg. Kilometers aan brandende akkers en heftige smog. Dat kan anders!

Na het gezamenlijk winnen van de UK Packaging Award 2018 met de Agri-Rap (een plastic en fossiel vrije verpakking geschikt voor compostering) kregen we vaste voet aan wal. De eerste tassen voor de Verenigde Naties "Recipe for Disaster" werden gemaakt. Tof! En het merk Pukka (Unilever) koos met dank aan onze klant Bio4pack voor verpakkingen van PaperWise

2018 was ook het jaar van ondertekening van het Healthy Printing Charter. Een initiatief van EPEA en Stichting Doen ter bevordering van de voedselveiligheid en recycling van papier- en karton voorzien van Cradle to Cradle veilige inkten.
pop-up-2018_handelsmissie_agri-rap-winner-uk-packaging-awards-2018
pop-up-2018_handelsmissie_healthy-printing-charter
2019

award Topseal verpakking

Samen met onze klant Zalpak wordt de eerste kartonnen topseal verpakking van PaperWise ontwikkeld. Een bijzondere ontwikkeling want op de topseal verpakking loopt een patent aanvraag! Het in Amerika en Canada gevestigde bedrijf Mucci Farms wint de award: "Best Sustainable Packaging Award" at Fresh Summit 2019" met deze PaperWise topseal verpakking.

PaperWise blijft innoveren en behaalt het certificaat voor thuis compostering van DinCertco, wat de garantie geeft dat PaperWise thuis op de composthoop mag.
pop-up_2019_topseal-verpakking_mucci-topseal
pop-up_2019_topseal-verpakking_foto-din-certificering
2020

milieuveilig pulpproces

Als PaperWise team staan we aan de vooravond van de volgende grote innovatie. Het opnieuw uitvinden van het pulpproces! Deze nog te ontwikkelen technologie is nodig om cellulose op een verantwoorde manier uit biomassa afvalstromen te halen. Momenteel is dit nog een chemisch proces dat belastend is voor het milieu.

Zou het niet fantastisch zijn om een wereld te creëren waarin we op een veilige en milieuvriendelijke manier landbouwafval en overige plantresten opwaarderen tot hoogwaardig papier en karton en tevens de mensen die werkzaam zijn in deze keten eerlijk en gelijkwaardig laten profiteren van deze nieuwe economie?
pop-up_2020_milieuveilig-pulpproces_optie-2
0
×