Header Paperwise sustainable packaging
Tien tips om duurzaam te printen

Ondanks het feit dat we in een digitaal tijdperk leven, is het printen van documenten, facturen, pakbonnen, verslagen en afbeeldingen voor velen nog steeds een noodzaak. Of je nu een klein bedrijf hebt, of onderdeel bent van een grote multinational, of je vanuit een bedrijfskantoor of thuis werkt: het papierverbruik, elektriciteitsverbruik, toner- en inktverbruik beïnvloeden allemaal je ecologische footprint. Maar door duurzaam te denken, kunnen we allemaal ons steentje bijdragen om de schade die printen aan het milieu kan toebrengen, te verminderen.   

En soms is dat gemakkelijker en minder rigoureus dan je misschien zou denken. Je kunt van bijna elke printer een duurzame printer maken en de impact van printen op het milieu, maar ook op je portemonnee verminderen. Hoe? Houd deze tien tips aan en jij print voortaan duurzaam.   

Tip 1 – Print alleen als het écht nodig is  

Het ligt erg voor de hand, maar toch is het de moeite waard om er nog eens over na te denken: print je alleen wanneer het écht nodig is? Helaas is het antwoord nog maar al te vaak ‘nee’. Mails die geprint worden om gemakkelijk aantekeningen te maken, grote documenten die net iets te vroeg geprint worden, waarna er na een wijziging weer opnieuw geprint kan worden, of een stapel geprint papier dat bij de printer ligt en nooit wordt opgehaald. Herkenbaar? Door elkaar hierop aan te spreken maken we dit soort ‘foutjes’ steeds minder. Vraag jezelf af- en vraag aan je collega’s: is printen echt nodig? Of kan het (voorlopig) ook even digitaal?

Tip 2 – Print alleen de pagina die je nodig hebt 

Hoe vaak bestaat je printopdracht uit meerdere pagina’s? Een rapport, verslag, een mailwisseling, entree bewijs, vaak heb je maar 1 of 2 pagina’s nodig en toch druk je automatisch op print en rollen er vele pagina’s uit de printer. Niet alleen verbruik je zo onnodig veel papier, maar ook inkt en energie. In het veld “afdrukvoorbeeld” op je computerscherm kun je altijd ook een selectie maken welke pagina of pagina’s je wil afdrukken. Zodra je in dat veld de pagina nummers intypt zie je direct in het afdrukvoorbeeld de gekozen pagina en heb je een controle moment of je de juiste pagina gaat printen. Maak een gewoonte van deze vorm van slim en effectief printen, het draagt direct bij aan duurzamer printen.  

Tip 3 – Ga slim om met het energieverbruik van de printers 

Is je printer al erg oud? Overweeg dan om een moderne printer aan te schaffen. Deze zijn vaak een stuk energiezuiniger. Niet alleen qua stroomverbruik, maar ook qua verbruik van inkt. Vergelijk het energieverbruik ook tussen de verschillende soorten printers. Jaren geleden was de toner printer de beste oplossing, maar de inktjet technologie heeft zich veel sterker ontwikkeld en is met een “koud” print technologie veel energiezuiniger, zowel voor thuis als op kantoor. Maar de aanschaf van een nieuwe printer is echt niet altijd noodzakelijk, want een printer van een paar jaar oud kan ook een stuk energiezuiniger gemaakt worden. Simpelweg door slim met het energieverbruik om te gaan. Zet je printer uit, of zet er een stekker met schakelaar tussen en zet ‘m alleen aan wanneer er geprint wordt. Maak er een gewoonte van om op het bedrijf de printer ’s morgens aan te zetten en ’s avonds uit. En om thuis je printer alleen aan te zetten wanneer je iets gaat printen en daarna weer uit te zetten. Vaak hebben printers bovendien een slaapstand-instelling. Stel deze zo scherp mogelijk in, zodat de printer bijvoorbeeld na vijf minuten inactiviteit al automatisch in de zuinige slaapstand schiet.  

Tip 4 – Kies voor duurzaam printpapier

Wanneer je duurzaam wilt printen maak je waarschijnlijk de grootste impact door voor duurzaam printpapier te kiezen. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt hoeft dat helemaal niet duurder te zijn dan niet-duurzaam printpapier en op kwaliteit wordt al helemaal niet ingeleverd. Veel printpapier wordt nog altijd gemaakt van bomen die tussen de vijftien en tachtig jaar moeten groeien voor ze gekapt worden om er papier van te maken. Dat zijn erg veel groei-jaren tegenover een erg korte gebruiksduur van het geprinte papier. Bovendien gaat er met de kap van al die bomen waardevolle flora en fauna verloren en zijn er daardoor ook weer minder bomen om CO2 uit de lucht te halen en om te zetten in zuurstof. Met alle gevolgen van dien. PaperWise maakt ongebleekt en CO2 neutraal kopieer en printpapier van landbouwafval. Dat zijn de stengels en bladeren die overblijven na de oogst en daar komt dus geen boom aan te pas. PaperWise Natural printpapier is 100% boomvrij en heeft het een extreem lage milieu-impact. Dat terwijl het wel papier van de hoogst mogelijke kwaliteit is.  

Tip 5 – Lever gebruikte toners en cartridges in

De kans is groot dat je wel eens een lege inktcartrige of toner bij het restafval hebt gegooid. Zonder daar bewust van te zijn stel je daarmee het milieu bloot aan schadelijke stoffen. Zelfs in lege cartridges en toners blijven altijd resten inkt of poeder achter. Die resten bevatten schadelijke stoffen die in het milieu terecht kunnen komen wanneer de cartridges via het gewone huis- en restafval worden afgevoerd. Kies er daarom voor om lege toners en cartridges in te leveren. Dat kan bij winkels waar je ze kan kopen, maar ook bij veel supermarkten, bouwmarkten en tuincentra. Daar worden ze dan verzameld en op de juiste wijze afgevoerd, zodat de schadelijke stoffen niet op verkeerde plekken terecht komen. Daarnaast zijn er ook aanbieders van inkjet cardridges en toners die zelf een statiegeld concept hebben opgezet. Als klant krijg je dan waardepunten als je de lege cartridge terugstuurt die korting oplevert voor een volgende aankoop. Dit zijn geweldige initiatieven. 

Tip 6 – Print dubbelzijdig

Een heel gemakkelijke manier om minder papier te verbruiken bij het printen is natuurlijk om te kiezen voor ‘dubbelzijdig printen’. Daarmee worden beide zijdes van het papier bedrukt, waarmee je het aantal vellen dat je nodig hebt voor de printopdracht halveert. Veel printers bieden instellingen om voor dubbelzijdig printen te kiezen. Je kan er zelfs voor kiezen om dubbelzijdig printen als de standaard in te stellen. Dan print je dubbelzijdig, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt. En dubbelzijdig printen kan natuurlijk ook op duurzaam papier. Papier van PaperWise is gecertificeerd voor archivering voor minimaal honderd jaar bij zowel enkel- als dubbelzijdige bedrukking. 

Tip 7 – Kies voor een zuinig lettertype

Dat ook het lettertype dat je kiest impact heeft op hoe duurzaam je print is minder bekend. Het ene lettertype verbruikt namelijk meer inkt en ruimte dan het andere. Dat heeft te maken met de standaard grootte, breedte en hoogte van het font. Arial, Calibri en Verdana staan bekend als de meer energiezuinige varianten onder de bekende lettertypen. Maar als je het echt goed wilt doen, kijk dan eens op ecofont.com. Zij zetten gangbare lettertypes in jouw documenten om naar een inktbesparende equivalent, wat betekent dat de tekst er hetzelfde uitziet, maar met minder inkt wordt geprint. Zo bespaar je niet alleen papier, maar ook inkt. 

Tip 8 – Prijs in grijstinten

In veel gevallen worden afgedrukte pagina’s gebruikt voor interne communicatie of eigen gebruik. Deze prints hoeven niet altijd van hoge kwaliteit te zijn. Tenzij kleur écht nodig is, kun je dit soort printopdrachten dan ook het best in grijstinten uitvoeren. Je gebruikt dan alleen zwarte inkt, wat over het algemeen een veel lagere milieu impact heeft dan gekleurde inkt. Voor de kleur zwart zijn namelijk minder schadelijke stoffen zoals zware metalen nodig. Door te printen in grijswaarden draag je dus bij aan duurzaam printen, ook voorkom je het verspillen van gekleurde inkt. Gekleurd afdrukken reserveer je dan alleen voor prints die bijvoorbeeld naar klanten of andere externe belanghebbenden gaan.  

Tip 9 – Voer gebruikt printpapier af

Niet alleen intcartridges en toners kan je beter niet bij het restafval gooien. Ook gebruikt printpapier hoort daar niet thuis. Niet alleen in verband met schadelijke stoffen, maar vooral omdat dit papier hergebruikt kan worden. Op deze manier hoeven weer minder bomen gekapt te worden. Kies er daarom voor om geprint papier af te voeren via het ‘oud papier’. Ook duurzaam papier kan gewoon afgevoerd worden op deze manier. Zelfs het papier van PaperWise, dat van landbouwafval gemaakt wordt, kan bij het oud papier afgevoerd worden en daarna tot maar liefst zeven keer gerecycled worden. 

De milieu winst van recycling oftewel hergebruik wordt direct duidelijk als je kijkt naar de “waste hierarchy”. Visueel een piramide die de milieu impact weergeeft, met bovenaan de opties die het minst milieu belastend zijn en beneden de oplossing die de minste voorkeur heeft. Van minst naar meest milieubelastend wordt preventie, verminderen, hergebruik, recycling, verbranden, afval storten daarin genoemd. 

Niet alle recycling is gelijk. Nog niet bij iedereen bekend, is dat er in feite 3 soorten van recycling zijn, die meer – of minder – effectief zijn in het vernieuwen van de waarde en kwaliteit van het materiaal in kwestie. Deze drie typen zijn er in volgorde van meest naar minst effectief: upcycling, recycling en downcycling. Upcycling zet de grondstof van een materiaal om in iets van grotere waarde dan het oorspronkelijk was. Recycling zet de grondstof van het materiaal om in iets van dezelfde waarde als het oorspronkelijk was. Downcycling zet de grondstof van het materiaal om in iets van minder waarde dan het oorspronkelijk was. PaperWise is een voorbeeld van upcycling, zij zetten landbouwafval om naar iets wat meer waarde heeft, namelijk papier en karton. Dit papier en karton wordt vervolgens ingezet voor het maken van duurzame verpakkingen, drukwerk en kantoorartikelen. 

Tip 10 – Promoot energiezuinig printen

Energiezuinig printen begint weliswaar bij jezelf, maar ook door anderen aan te moedigen draag jij je steentje bij. Wellicht de meest effectieve manier is om zelf het goede voorbeeld te geven. Als je zelf dubbelzijdig print, het ecofont gebruikt en de printer uitzet na gebruik wek je al snel de aandacht van collega’s. Door jou acties bespreekbaar te maken waarom je dat doet, inspireer je anderen en is de kans op navolging erg groot. Natuurlijk kun je ook mensen attenderen met een vraag of de printopdracht echt nodig is, of met een poster of post-it bij de printer dezelfde vraag stellen. In de automatische handtekening in je mail een boodschap verwerken zoals “print deze mail of bijlagen alleen als het écht nodig is, denk aan het milieu”. Maar uit onderzoek blijkt dat het goede voorbeeld geven veel inspirerender is dan het wijzende vingertje. En kies je voor duurzaam papier? Laat dat dan ook weten aan de buitenwereld. Bij PaperWise kan je ervoor kiezen om één van hun duurzaamheidslogo’s subtiel in het papier te verwerken zodat je ook aan anderen kan laten zien dat jij energiezuinig bent. 

CONTACT

Meer artikelen

0
×