PaperWise Finalist in de KvK Innovatie top 100

De Kamer van Koophandel maakte op 22 november bekend dat PaperWise opgenomen is als finalist in de 16e editie van de KVK Innovatie top 100. “Papier kan nog veel duurzamer, vindt PaperWise. De papierindustrie heeft al veel stappen gezet om het milieu te ontlasten, door energie, water, chemie, emissies en afval te besparen. PaperWise gaat nog een stap verder en heeft ook de grondstof verduurzaamd en gebruikt daar landbouwafval voor.” Een panel van innovatie-experts openbaarde de selectie uit meer dan 330 inzendingen voor een notering in de jaarlijkse KVK Innovatie Top 100.

Wat omvat de KvK innovatie top 100?

KVK presenteert elk jaar, sinds 2007, de KVK Innovatie Top 100, een etalage vol succesvolle innovaties uit het midden- en kleinbedrijf (mkb). De kracht van de KVK Innovatie Top 100 is om te laten zien waartoe het Nederlandse mkb in staat is. Aan de KVK Innovatie Top 100 is bewust geen (geld)prijs verbonden. De afgelopen 15 jaar is deze prijs uitgegroeid tot de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor mkb-bedrijven in Nederland.

Alle nominaties worden beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie. Elke keer weer stelt een deskundige jury een nieuwe ranglijst vast. En elk jaar wordt deze opnieuw verrast door de diversiteit en de kwaliteit van de inzendingen. Ook dit jaar gaat de nummer één er uiteraard met de grootste eer vandoor. Het is een kwalificatie dat men als bedrijf voorop loopt en innovatief bezig is in de branche.

Dit jaar moet opgemerkt worden dat de KVK Innovatie Top 100 in het teken staat van duurzame innovaties. Bijna de helft, welgeteld 49 van de 100 genomineerde innovaties kennen namelijk een duurzaam karakter. Het is een mooi initiatief om met name duurzame innovaties in het zonnetje te zetten en aan te sporen. KVK heeft als missie om de groei van mkb-bedrijven te stimuleren. Innovatie is daar een belangrijke factor in. Nederland staat van oudsher te boek als innovatieland. De cultuur van innovatie heeft altijd gediend als motor van economische vooruitgang en welvaart.

Waarom PaperWise deelneemt aan de KvK innovatie top 100

Innovatie is één van de belangrijkste pijlers in het voortbestaan van bedrijven. PaperWise hoopt net als organisator KVK dat de Innovatie Top 100 ondernemers inspireert om werk te maken van de eigen innovatieplannen. Innoveren hoeft namelijk niet altijd ‘rocket-science’ te zijn, innoveren ligt binnen ieders bereik.

Het jaar voorafgaande aan de lancering van PaperWise vroeg zijn kleindochter van 6 jaar: “Opa, als jullie alles opmaken, wat blijft er dan voor ons over?”. Het zaadje was geplant bij Peter van Rosmalen. De tijd was rijp voor een revolutie in papierland! Zo kwam innovatie ook op het pad van PaperWise oprichter Peter van Rosmalen.

Onder het motto: “als ik niet verander, waarom jij dan wel?”, begon Peter zijn zoektocht naar fabrieken die voor hem landbouwafval wilden opwaarderen tot hoogwaardig papier en karton. Van Rosmalen hakte de knoop op 55-jarige leeftijd door: hij wilde met een eigen bedrijf de papierindustrie vernieuwen. Zijn vorige werkgever in de verpakkingsindustrie wilden ook verduurzamen, maar het ging hem niet snel genoeg. De papierrevolutie moest op gang worden gebracht, hoe dan ook.

PaperWise levert een groot assortiment papier en karton voor verpakkingen en drukwerk gemaakt van landbouwafval. Dit zijn de plantresten die overblijven na de oogst van voedsel gewassen. De milieu impact van PaperWise is 47% lager dan papier van bomen en 29% lager dan recycled papier. Daarnaast is PaperWise CO2 neutraal, volledig recyclebaar en vermindert het onnodig kappen van bomen. PaperWise is gecertificeerd voor direct contact met voedsel en gecertificeerd voor compostering, zowel industrieel EN 13432 als Home Composting.

Partner in innovatie: Tapp.Online slim papier tegen E-waste

In de queeste van PaperWise om de wereld een stukje mooier achter te laten voor volgende generaties, bundelt PaperWise haar krachten met gelijkgestemden bedrijven, waaronder partner Tapp.online. PaperWise is verheugd om te zien dat zij eveneens dit jaar in de finale staan van de KVK Innovatie Top 100. Maar wat doet Tapp.online en wat is de rol van PaperWise hierin?

Tapp.online heeft een innovatie ontwikkeld genaamd Slim Papier. Sensoren in PaperWise verpakkingen en labels meten en loggen de temperatuur, luchtvochtigheid, schokken, zuurstofniveau of wat dan ook tijdens het transport wereldwijd. Voor het inzien van de data is alleen een smartphone met NFC reader nodig. Speciale software, apps, kabels, elektriciteit en batterijen zijn volledig overbodig. Deze innovatie maakt dataloggen eenvoudig, betaalbaar, recyclebaar en voorkomt e-waste. Zowel de verzender als ontvanger kunnen zeer eenvoudig gelijktijdig alle data inzien en analyseren. Slim Papier helpt bedrijven inzicht te bieden in big data, kosten te besparen, informatie overdracht te verbeteren en e-waste te verminderen. Lees alles over Slim Papier

Waarom kiezen Tapp.Online en Paperwise voor elkaar?

Zowel PaperWise als Tapp.online geloven in elkaars innovatie en zijn van mening de markt de beste oplossing te bieden door samen te werken op synergistische wijze. Oplossingen die bijdragen aan een betere wereld. Door landbouwafval niet te verbranden maar waarde te geven in de vorm van papier en karton worden grote stappen voorwaarts gezet op het gebied van milieu en welvaart. Met de sensoren in kartonnen verpakkingen en labels worden kosten bespaart, informatie toegankelijk en e-waste voorkomen.

Door de handen ineen te slaan kunnen we het milieuvoordeel verveelvoudigen, een geval 1 + 1 = 3 of zoals de Engelsen zeggen “The whole is greater than the sum of its parts”. Het is tegelijkertijd bemoedigend en bevestigend dat beide innovaties nu bekroond zijn met een nominatie. We zijn er dan ook trots op dat we gezamenlijk, schouder aan schouder, mogen participeren aan de KVK Innovatie Top 100 van 2021.

Moge de beste winnen

Hoewel beide partijen natuurlijk willen winnen, staat dit niet centraal. Het gaat louter om de mooiste innovaties voortgebracht door het Nederlandse bedrijfsleven. Deze bedrijven in het zonnetje te zetten en innovatie in het algemeen te vieren. We wensen Tapp.online dan ook al het succes.

Wanneer is de uitslag? En kan ik komen kijken?

Tijdens de 16e editie van de KVK Innovatie Top 100 op woensdag 2 februari 2022 maakt de KVK bekend wie de ranglijst van 2021 mag aanvoeren. Reserveer alvast 2 februari in je agenda.

Het zal een volledig online programma zijn, voor iedereen kosteloos toegankelijk. Wel dien je je vooraf aan te melden om de programma’s bij te kunnen wonen. Er zijn twee sessies waar je aan kunt deelnemen.

In de voormiddag (12:30 – 15:00):
energieke sprekers geven bewezen tips en adviezen, oud deelnemers van de KVK Innovatie Top 100 delen hun inspirerende verhaal en je leert hoe je zelf praktische stappen kunt zetten om te blijven vernieuwen.

Vervolgens in de namiddag (15:00 – 18:30):
de KVK maakt de winnaar van de 16e editie van bekend! Vanaf 15.00 uur presenteren zij een online event. Door aansprekende voorbeelden van innovaties uit verleden, heden en toekomst laten zij zien hoe Nederlandse ondernemers op een vernieuwende manier ondernemen. Wil je live meekijken wie de winnaar wordt van KVK Innovatie Top 100 van 2021? Meld je aan en kijk live met ons mee naar de spannende finale!

CONTACT

Meer artikelen

0
×