Welke verpakkingen zijn milieuvriendelijk?

Steeds vaker worden in de media vragen gesteld over het gebruik van plastic verpakkingen. Bedrijven zijn inmiddels druk op zoek naar verantwoorde, duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen als alternatief. Waar kun je op letten als de verpakking verantwoord, duurzaam en milieuvriendelijker moet worden?

Geen verpakking

Nu het milieubewustzijn en de impact van verpakkingen op ons milieu sterk is toegenomen is het een mooi moment voor bedrijven om een aantal verpakkingsvragen opnieuw te stellen. Welke artikelen verpakken we? Waarom verpakken we deze artikelen? En waarom hebben we destijds voor die verpakking gekozen? De eerste winst kunnen bedrijven halen door te grote, te veel of overbodige verpakkingen te reduceren. Hiermee wordt zowel milieuwinst als kostenreductie bereikt.

Duurzame verpakking

Verpakkingen zullen altijd blijven bestaan. Voor logistieke bescherming, verlenging houdbaarheid van het product of gewoon om de juiste boodschap te communiceren. Enorm veel verpakkingen worden gemaakt van plastic. Het grote voordeel van plastic verpakkingen is vaak de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Waarbij we kwaliteit moeten zien in de breedste zin van het woord; eigenschappen, levensduur, toepassingen, bedrukkingsmogelijkheden, etc. Het nadeel van plastic verpakkingen is de enorme milieuverontreiniging. (Zwerf)afval op land en in water veroorzaken grote ecologische problemen en enorme maatschappelijke kosten. Daarbij komt dat de grondstof aardolie (grondstof voor plastic) eindig is en ook voor veel milieu en maatschappelijke schade zorgt. De olie- en kunststofsector hebben onvoldoende aandacht gehad voor deze maatschappelijke problemen en worden hier nu op grote schaal voor afgestraft. Dit verklaart de versnelde beweging van bedrijven om over te schakelen naar duurzame verpakkingen.

Juiste grondstof

De grondstof waaruit een verpakking bestaat is dus van essentieel belang voor de mate van duurzaamheid en het beeld dat de consument krijgt bij een duurzame verpakking. Duizenden jaren ouder dan kunststof is de grondstof papier. In de huidige tijdgeest weer helemaal hip en klaar om de concurrentiestrijd aan te gaan met kunststofverpakkingen. Papier en  karton hebben van nature een hoog aaibaarheidsgehalte. Consumenten weten dat het een natuurproduct is en geschikt voor recycling. De laatste jaren worden steeds meer papier en kartonsoorten ook nog eens gecertificeerd voor compostering, iets wat met een plastic verpakking van aardolie nooit gaat lukken.

Papier van landbouwafval

Een prachtige innovatie binnen de papiersector heeft betrekking op de grondstof. Waar we gewend zijn dat papier van bomen of oud papier gemaakt wordt, bestaat er inmiddels ook papier en karton van landbouwafval! Dit zijn de stengels en bladeren die overblijven na de oogst van voedsel gewassen zoals rijst, graan, suikerriet, etc. Wereldwijd wordt landbouwafval nu verbrand, maar dat is dus niet meer nodig. Van dezelfde plant en stuk land komen 2 producten: voedsel en de grondstof voor papier. Het snelgroeiende bedrijf PaperWise is een organisatie die papier en karton van landbouwafval maakt. Uit onafhankelijk milieu onderzoek blijkt dat de milieu impact van PaperWise 47% lager ligt dan van FSC-papier gemaakt van bomen en 29% lager dan recycled papier. Een mooi voorbeeld voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en concreet aan de slag willen om hun verpakkingen te verduurzamen. Hiermee geef je als bedrijf direct invulling aan de circulaire economie, je geeft landbouwafval namelijk een 2e leven. 

Bio-plastic

Ook komen er steeds meer alternatieven voor plastic op de markt in de vorm van bio-plastics. Deze grondstofsoort wijkt af van aardolie plastic. Bio-plastics worden gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen zoals landbouwgewassen en bomen. Zetmeel, melkzuur uit suikers en cellulose zijn de meest gebruikte grondstoffen voor bio-plastics. De eigenschappen komen zeer goed overeen met aardolie plastic. De toepassingen lopen van flexibele folies tot hard bio-plastic bakjes en zijn ook geschikt om voedingsproducten in te verpakken. Bedrijven die stappen willen zetten op het gebied van duurzame verpakkingen doen er goed aan om zich verder te verdiepen in de mogelijkheden van bio-plastics.

Meest duurzame verpakking

Er bestaat dus geen eenduidig antwoord op de vraag wat de meest duurzame verpakking is. Het vertrekpunt ligt altijd bij je eigen product. Bescherming, zowel logistiek als qua houdbaarheid en communicatie zijn voor de meeste bedrijven de belangrijkste eigenschappen. Uiteraard moet de nieuwe duurzame verpakking ook goed en snel verwerkbaar zijn in de productieruimte. Duurzame verpakkingen zijn nu helemaal in. Waar wacht je op? Neem vandaag nog afscheid van je aardolie gebaseerde plastic verpakking!

CONTACT

Meer blogs

0
×