Waarom composteerbare snack to go wegwerpverpakkingen?

In bermen langs wegen en fietspaden zien we veel zwerfafval. Een groot maatschappelijk probleem. Evenementen, festivals, vakantieparken, tankstations en afhaalrestaurants maken in grote mate gebruik van disposable verpakkingen, maar hoe duurzaam zijn deze to go wegwerpverpakkingen? Composteerbare plasticvrije to go verpakkingen van PaperWise zijn een duurzaam alternatief.

We zien steeds meer maatschappelijke bewustwording rondom het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen. De groeiende vraag vanuit producenten en consumenten naar duurzame wegwerpverpakkingen heeft het omslagpunt bereikt. PaperWise is de duurzame oplossing voor milieuvriendelijke composteerbare snack, to go en disposable verpakkingen. Door te kiezen voor PaperWise, verklein je jouw ecologische voetafdruk en help je mee plasticvervuiling tegen te gaan. Bye bye plastic, hello compost!

Klanten stellen ons veel vragen over de afvalfase van disposable verpakkingen. Welke snack to go verpakking is recyclebaar? En welke wegwerpverpakkingen zijn composteerbaar? We adviseren de klant om tijdens de ontwerpfase van de disposable verpakking al na te denken over de afvalfase. PaperWise papier en karton is gecertificeerd voor compostering, zowel voor de industriële EN13432 norm als voor de DIN CERTCO THUIS COMPOSTERINGSNORM. Daarnaast kan PaperWise papier en karton ook uitstekend gerecycled worden via het oud papier. Of compostering of recycling van de snack, to go en disposable verpakkingen mogelijk is, hangt af van de gebruiksomstandigheden en coating, laminaat of barrière die op het PaperWise papier en karton wordt aangebracht. Ook de inkten die gebruikt worden voor het drukwerk zijn hierop van invloed. Om aan de composteringsnormen te voldoen is PaperWise papier en karton getest op 4 belangrijke milieupunten:

• Desintegratie (transformeren tot compost)
• Biologische afbreekbaarheid
• Ecotoxiciteit (effect op plantengroei en regenwormen)
• Chemische analyse (aantonen onschadelijkheid voor milieu)

Composteren is pas mogelijk bij de juiste temperatuur, hoeveelheid vocht en bacteriën die het product als het ware opeten en verteren. Het belangrijkste verschil tussen industriële compostering volgens de EN13432 norm en de THUIS COMPOSTERINGSNORM VAN DIN CERTCO is de temperatuur tijdens de test. De test voor Industriële compostering volgens de EN13432 norm vindt plaats bij een temperatuur van tussen de 60°C en 75°C voor een periode van minimaal één week en boven de 40°C voor een tijd van minimaal 4 weken. De gehele testperiode duurt 26 weken. Terwijl de certificeringstest voor thuis compostering van DIN CERTCO plaatsvindt op een normale buitentemperatuur van 28°C ± 2°C.

PaperWise papier en karton voor duurzame wegwerpverpakkingen is glansrijk door de industriële EN13432 composteringstest en de DIN CERTCO thuis composteringstest gekomen en voor beide gecertificeerd. Al binnen 4 weken composteert PaperWise papier en karton voor het overgrote deel en na 13 weken is het PaperWise papier en karton volledig gedesintegreerd (vergaan tot compost). En dat al bij de lage temperatuur van de thuis composteringsnorm van DIN CERTCO!

PaperWise eco friendly compostable paper board snack togo disposables Landal GreenParks

Fotografie: Landal Greenparks

Diverse PaperWise klanten hebben al de duurzame keuze gemaakt om landbouwafval een tweede leven te geven als waardevolle grondstof voor milieuvriendelijke composteerbare verpakkingen. Zo ook Landal GreenParks, waarbij duurzaamheid een absoluut speerpunt is. Deze exploiteur van vakantieparken heeft circa 15.000 vakantieaccommodaties op 90 vakantieparken verdeeld over Europa in de landen Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije. Voor Landal GreenParks wordt PaperWise Natural Grease Resistant verwerkt tot duurzame to go verpakkingen voor friet en snacks. De duurzame PaperWise wegwerpverpakkingen voor Landal GreenParks zijn recyclebaar, composteerbaar en vrij van fossiele plastics. Vanwege de etensresten is het voor de papier recyclingindustrie niet wenselijk de verpakkingen te recyclen. Het is mogelijk om de duurzame PaperWise disposable verpakkingen te laten vergisten en composteren. Dit levert groen gas en compost op. Dit gebeurt nu nog niet omdat enkele ketenpartners voor deze innovatie aanpassingen moeten doorvoeren. Zodra de prioriteit voor het sluiten van de biologische kringloop gekomen is, staan we bij PaperWise klaar om te helpen deze innovatie naar de markt te brengen voor Landal GreenParks. Vooralsnog boeken we winst op materiaal niveau en ligt er dus nog ruimte voor de afvalfase.

Tomorrowland is sinds 2005 uitgegroeid tot het allergrootste Belgisch outdoor dance event met meer dan 400.000 bezoekers. Ook Tomorrowland helpt mee landbouwafval een 2e leven te geven in de vorm van PaperWise papier en karton. Sinds 2018 worden de duurzame disposable snackverpakkingen voor Tomorrowland gemaakt van PaperWise Natural Grease Resistant. De keuze voor deze plasticvrije friet- en snackverpakkingen verkleint de milieu impact na afloop van het festival aanzienlijk.

PaperWise eco friendly compostable paper board snack togo disposables Tomorrowland

Fotografie: Tomorrowland

Het Zwitserse Pacovis AG heeft een complete duurzame lijn wegwerpservies en to go voedselverpakkingen ontwikkeld onder de naam Naturesse. Deze duurzame disposable verpakkingen zijn verkrijgbaar in heel Europa. Voor het uitgebreide assortiment milieuvriendelijke disposables zijn verschillende PaperWise soorten papier en karton gebruikt: PaperWise Natural Moisture Resistant voor de duurzame composteerbare salade verpakkingen, PaperWise Natural Grease Resistant voor de milieuvriendelijke disposable snack to go verpakkingen, PaperWise Natural Machine Glazedvoor de duurzame snack- en baguettezakjes. Producten uit de Naturesse-serie zijn biobased, composteerbaar en recyclebaar. Door te kiezen voor PaperWise krijgen plantresten (landbouwafval), die normaal gesproken zouden worden verbrand, een nieuw leven in de vorm van voedselverpakkingen. Hiermee vermindert Pacovis AG samen met PaperWise de afhankelijkheid van fossiele bronnen en schadelijke CO2-uitstoot en leveren we een bijdrage aan de vermindering van het plastic afval probleem. Wise With Waste!

PaperWise eco friendly compostable paper board snack togo disposables Natureko

Al deze ontwikkelingen en klant cases betekenen niet dat PaperWise dé oplossing is tegen zwerfvuil, maar wel dat de duurzame PaperWise to go verpakkingen tot de beste alternatieve verpakkingen behoren voor milieuvriendelijke disposable verpakkingen. Wil je advies hoe PaperWise disposable to go verpakkingen gecomposteerd of recycled kunnen worden? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

CONTACT

Meer blogs

0
×