Tapp.online en PaperWise: Sensoren in Duurzaam Papier en Verpakkingen Helpen Kosten Besparen

Schade tijdens transport wil je voorkomen. Naast fysieke schade vanwege een slechte verpakking kan ook schade ontstaan door te grote schommelingen in temperatuur, luchtvochtigheid, schokken, CO2, of een afwijkend zuurstof niveau. Maar hoe krijg je deze parameters tijdens het transport voor de verzender en ontvanger, eenvoudig en betaalbaar inzichtelijk? Hoe weet je of de temperatuur tijdens het transport van bijvoorbeeld medicijnen, bloemen, groente, fruit, zaden en dergelijke tijdens het transport binnen de gestelde bandbreedtes zijn gebleven? PaperWise en Tapp.Online bundelen hun krachten en bieden met sensoren in papier en verpakkingen de oplossing!

Slim papier

“Slim Papier” zo noemt Niels Postma, founder van Tapp.online zijn uitvinding. Na enkele jaren van ontwikkeling is het Tapp.online gelukt om papier te voorzien van sensoren waarmee tijdens het transport de temperatuur, luchtvochtigheid, schokken, hellingshoek, zuurstofniveau, CO2 of wat dan ook gemeten kan worden. Zowel de verzender als ontvanger kunnen op een zeer eenvoudige manier gedurende het gehele transport exact de data terug zien, waar ter wereld.

Simpelweg met behulp van je mobiele telefoon. Zonder speciale software, apps, kabels, elektriciteit, batterijen of wat dan ook, alleen door een smartphone met NFC reader bij de chip in het PaperWise papier te houden. Maar hoezo werkt dit kostenbesparend? Hieronder twee praktijkvoorbeelden.

Inzicht in temperatuurschommelingen verhoogt opbrengst per hectare akkerbouw

Zaden worden door bedrijven over de gehele wereld verzonden. Voor een optimaal kiemproces dienen de zaden tijdens transport binnen bandbreedtes van temperatuur te blijven. Wijken temperaturen tijdens transport teveel af, dan ziet het zaadje er nog prima uit, maar zal het minder goed kiemen. De opbrengst per hectare van het gewas zal drastisch omlaag gaan.

Om deze schade te voorkomen kunnen de verschillende verpakkingen zoals dozen, pallets en bigbags voorzien worden van een PaperWise geprinte label uitgerust met Slim Papier temperatuursensoren. De sensor met ingebouwde chip wordt tijdens het drukken van de etiketten of labels in het papier aangebracht. Batterijen zijn niet nodig. De ontvanger hoeft alleen zijn smartphone bij de chip in het etiket te houden. Hij ziet direct op zijn scherm de temperatuurgrafiek en eventueel extra informatie over de zaden, de soort, het gebruik en een afbeelding.

PaperWise eco friendly paper board agri waste story Tapp imageS

Slim papier vergroot veiligheid van medicijnen

Het loggen van data rondom temperatuurschommelingen en de mogelijkheid om extra informatie over medicijnen mee te sturen tijdens het transport vergroot de veiligheid voor de farmaceutische industrie. Ook medicijnen worden over de hele wereld verstuurd. Naar afgelegen, droge en warme regio’s in Afrika tot aan vochtige en tropische gebieden rond de evenaar. Je kan je voorstellen dat een pallet vol met medicijnen in een afgelegen dorp in Afrika of in een dunbevolkt gebied in de tropen veel vragen oproept. Welke medicijnen zitten verpakt op deze pallet? Welke medicijnen zijn waarvoor bestemd? En zijn de medicijnen tijdens het transport voldoende gekoeld en droog gebleven en daardoor nog bruikbaar? Ver van de bewoonde wereld waar stroom, batterijen en speciale software niet altijd direct aanwezig zijn bieden labels en duurzame verpakkingen van PaperWise uitgerust met Slim Papier sensoren de perfecte oplossing. Op het scherm van de mobiele telefoon van de ontvanger van de goederen is alle informatie over de zending, de medicijnen, bewaaradviezen en de temperatuurschommelingen direct zichtbaar. Door simpelweg de mobiele telefoon bij de slimme verpakking met NFC chip te houden.

Hoe werkt Paperwise uitgerust met slim papier sensoren

Meten is weten. Het verzamelen van data is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De analyse van big data biedt inzichten waarmee kosten bespaart kunnen worden of de kwaliteit en veiligheid verbeterd. Voordat Slim Papier op de markt geïntroduceerd werd gebruikte de transportmarkt dataloggers om omgevingsvariabelen te meten. Echter deze dataloggers bevatten nogal wat nadelen voor deze toepassing. Naast de hoge prijs zit je opgescheept met elektronica, kabels, stekkers en batterijen. En waar verberg je de datalogger? PaperWise uitgerust met Slim Papier sensoren biedt voor deze problemen een oplossing.

Data verzamelen van omgevingsfactoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, schokken, CO2, of zuurstof tijdens transport wordt zeer eenvoudig. Tijdens het bedrukken van de verpakking of het etiket wordt de Slim Papier sensor en chip in het papier aangebracht. De inkten worden positief en negatief geladen en fungeren als batterij met een levensduur van minimaal 6 maanden. De chip in de sensor meet iedere 15 minuten de omgeving, maar deze meting kan ook korter of langer ingesteld worden. De interval is namelijk helemaal zelf in te stellen.

De data van de omgevingsvariabelen worden zodra de ontvanger zijn smartphone bij de NFC chip houdt uitgelezen en verzonden naar een veilige en afgeschermde internet omgeving. De data is toegankelijk middels gepersonaliseerde cloud dashboards. De cloud omgeving biedt ook ruimte voor extra informatie, afbeeldingen, filmpjes en foto’s. Geen gedoe met USB-kabels, je hebt alleen een smartphone met NFC reader nodig. Zowel de ontvanger als de verzender beschikken zodra de telefoon de chip heeft uitgelezen direct over alle data, waar bij traditionele dataloggers het lastig is om de data ook bij de verzendende partij te krijgen.

De Slim Papier sensoren van Tapp.online zijn in vele duurzame verpakking van PaperWise te verwerken, op maat gemaakt en te voorzien van een eigen ontwerp. Eigen branding is dus mogelijk in tegenstelling tot traditionele dataloggers. En PaperWise voorzien van Slim Papier sensoren is gewoon te recyclen via de normale oud papierstroom. De sensor, chip en inkten hebben geen negatieve gevolgen voor het papierrecycling proces, waar traditionele dataloggers gepaard gaan met plastic, metaal en soms zelfs kwik. De inkten verlaten de papierfabriek samen met inkten van ander oud papier. De chip is een heel klein stukje metaal wat samen met nietjes en paperclips wordt afgevoerd via het restafval. En het PaperWise papier wordt weer hergebruikt voor nieuw papier. Kiezen voor PaperWise voorzien van Slim Papier sensoren is kiezen voor een duurzamer én kostenbesparend alternatief t.o.v. traditionele dataloggers.

Wat zijn de kosten van Slim Papier?

De internetomgeving waar de data opgeslagen en beheert wordt kan helemaal gepersonaliseerd en afgestemd worden op de identiteit van de verzender of ontvanger. In deze omgeving kunnen ook de analyses gemaakt worden van de data. Uiteraard kan de data geëxporteerd worden naar XML, Excel, CSV of pdf. Per verpakking of etiket dient rekening gehouden te worden met een investering van € 5,- tot € 15,- bij een oplage tussen de 100 en 100.000 stuks.

Waarom kiezen Tapp.online en PaperWise voor elkaar?

PaperWise wil positief bijdragen aan een betere wereld en dat doen we met papier en karton van landbouwafval. Deze innovatie verandert de papierindustrie positief. Slim Papier maakt het loggen van omgevingsdata eenvoudig, betaalbaar, recyclebaar en toegankelijk voor een breed publiek. Zowel PaperWise als Tapp.Online geloven in elkaars innovatie en zijn van mening de markt de beste oplossing te bieden door samen te werken. Wil jij omgevingsfactoren tijdens je transport meten en loggen, kies dan voor PaperWise papier en milieuvriendelijke verpakkingen voorzien van Slim Papier sensoren. Samen maken we de wereld een stukje mooier.

CONTACT

Meer artikelen

0
×