TIPA en PaperWise: composteerbare wegwerpverpakkingen met een authentieke look en feel van papier

Een revolutie is begonnen. Overal ter wereld zijn consumenten bereid om conventionele verpakkingen te verminderen, te hergebruiken en te vervangen door duurzame alternatieven. Een verschuiving van vervuilende verpakkingen naar alternatieve oplossingen is aan het ontstaan. Ben je er klaar voor?

TIPA en PaperWise zijn dat. Dankzij de synergetische samenwerking kunnen we het beste van twee werelden combineren: volledig composteerbare wegwerpverpakkingen met een authentieke look en feel van milieuvriendelijk papier.

Composteerbaar door ontwerp

TIPA ontleent haar inspiratie aan de verpakking van de natuur, kijkend naar de schil van bananenfruit, een appel of een sinaasappel, een beschermende laag die weer in de bodem uiteenvalt zonder giftige resten, microplastics of andere vervuilende stoffen. PaperWise deelt deze visie op haar eigen manier. PaperWise produceert in een notendop duurzaam papier en karton uit landbouwafval. Geïnspireerd door het feit dat in de natuur niets verloren gaat. Het sluiten van de kringloop door landbouwafval een tweede leven te geven.

Net als TIPA houdt PaperWise zich aan de hoogste standaarden op het gebied van composteerbaarheid. PaperWise is net als TIPA ook gecertificeerd volgens de normen voor thuis- en industriecompostering. Respectievelijk DIN CERTCO Home Compostable en EN 13432.

Innovaties op het gebied van duurzaamheid toegankelijk maken

Bovendien delen TIPA en PaperWise de overtuiging dat duurzame verpakkingen praktisch moeten zijn voor alle betrokken partijen. Duurzame verpakkingen moeten op zijn minst de houdbaarheid en het beschermingsniveau evenaren in vergelijking met conventionele verpakkingen. Bovendien mogen er voor de fabrikanten geen hindernissen zijn om de gewenste output te produceren. Als we de wereld willen veranderen, moeten we pragmatisch zijn.

Toekomstvisies moeten (gaan) werken in het echte leven. PaperWise en TIPA begrijpen dit beide. Niet op vlak van duurzaamheid en productiekosten, maar ook in optisch opzicht. Denk aan bedrukbaarheid. Verpakkingen moeten de consument verleiden. Dit is waar PaperWise waarde toevoegt aan de verpakkingen van TIPA. Papier heeft een aantrekkingskracht op de consument die door geen enkele kunststofsoort kan worden geëvenaard.

Verpakking is niet alleen omhulsel voor duurzaamheid, maar ook een marketinginstrument. Door fabrikant vriendelijke input te leveren maken TIPA en PaperWise duurzame verpakkingen toegankelijk, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, waardoor ze toegankelijk worden voor alle soorten organisaties, van kleine tot middelgrote ondernemingen, multinationals, non-profits, en overheden.

Oprichters met een visie

Gedurfde visies alleen volstaan niet.

In 2010 realiseerde Daphna Nissenbaum, medeoprichter en CEO van TIPA, zich dat het verpakken van producten onvermijdelijk was en vroeg ze zich af hoe we kunnen verpakken zonder gebruik te maken van conventioneel en vervuilend plastic?

Door de markt te voorzien van duurzame alternatieven voor conventioneel plastic, kunnen we een betere cyclus voor verpakkingen in de hele industrie stimuleren. TIPA biedt composteerbare oplossingen voor de gehele verpakkingsketen om top-down oplossingen voor de consumenten te bevorderen, te ondersteunen en te inspireren.

PaperWise is in 2015 opgericht door Peter van Rosmalen. Het jaar voor de lancering van PaperWise vroeg de zesjarige kleindochter van de oprichter aan haar opa: “Opa, als jullie alles opmaken, wat blijft er dan voor ons over?”. Dit inspireerde Peter van Rosmalen tot het idee van PaperWise. Het was tijd voor een papierrevolutie.

Op 55-jarige leeftijd zegde hij zijn baan op om aan zijn grote PaperWise avontuur te beginnen. Het motto dat hij daarbij aanhield was: ‘als ik niet verander, wie dan wel’. Peter begon toen zijn zoektocht naar fabrieken die landbouwafval konden verwerken tot papier en karton van hoge kwaliteit.

Tastbare vooruitgang gekwantificeerd in harde cijfers

Meer dan een decennium later heeft TIPA’s toewijding aan een organische verpakkingsoplossing, geïnspireerd door de natuur, duizenden tonnen conventioneel plastic vervangen. Door bijvoorbeeld uitsluitend composteerbare TIPA-verpakkingen te gebruiken voor hun hele lijn van duurzame basisproducten, heeft PANGAIA de planeet 39,2 ton vervuilend plastic en 1,5 miljoen polyzakjes bespaard. Maar dit is niet het enige succesverhaal waarbij een ogenschijnlijk kleine beslissing alleen al door schaalgrootte tot een enorme positieve impact op ons milieu heeft geleid. Zo heeft TIPA bijvoorbeeld ook de grote Britse detailhandelaar Waitrose in staat gesteld haar biologische bananenproducten op een milieuvriendelijke manier te verpakken. Op deze schaal kunnen onvoorstelbare hoeveelheden bananenverpakkingen die in meer dan 300 supermarkten verspreid over het Verenigd Koninkrijk worden aangetroffen, nu als milieuvriendelijk worden beschouwd.

Sinds de lancering in 2015 is PaperWise uitgegroeid tot de Europese marktleider in papier en karton uit landbouwafval met meer dan 2.000 klanten in 23 landen.

Enkele bekende bedrijven die PaperWise al gebruiken zijn Weleda, Heineken, Lufthansa, Hallmark, Pukka, Tony’s Chocolonely, en Landal GreenParks. Samen geven zij meer dan 10,7 miljoen kilo landbouwafval een tweede leven als papier en karton voor drukwerk en productverpakkingen.

Dit betekent dat PaperWise 16.100.000 kg CO2 heeft bespaard door het niet verbranden van landbouwafval. Door landbouwafval om te zetten in papier en karton van hoge kwaliteit, heeft PaperWise het equivalent van 31.800 bomen bespaard.

CONTACT

Meer artikelen

0
×