Oxious verpakkingen en brochures zijn niet alleen mooi maar ook duurzaam

Oxious kiest bewust voor duurzaam papier en karton van PaperWise voor verpakkingen en brochures. Hiermee versterkt Oxious de duurzame ecologische en sociale missie. De mooie en tevens duurzame verpakkingen van de hamamdoeken zijn vervaardigd op basis van landbouwafval van PaperWise. Oxious kiest bewust voor duurzame producten en materialen met een verhaal. Dankzij de samenwerking met PaperWise, is aan dit verhaal nog een extra hoofdstuk toegevoegd.

Milieuvriendelijk

PaperWise is net als Oxious een trendsetter en dus voorloper wanneer het aankomt op milieu verantwoord ondernemen. Landbouwafval inzetten als grondstof voor kwaliteitspapier is an sich logisch, maar ook innovatief. Zó innovatief dat gerenommeerde (milieu)keurmerken als FSC en het EU Ecolabel, maar ook het WWF, deze grondstof voor papier en karton nog niet als mogelijkheid erkennen in hun beleid! PaperWise loopt dus net als Oxious voorop, is en wil in gesprek met alle partijen om ervoor te zorgen dat landbouwafval de nieuwe standaard wordt voor kwaliteitspapier en (vouw)karton.

Sociaal verantwoord

Een andere parallel tussen PaperWise en Oxious is het sociaal verantwoord ondernemen. Oxious werkt met vrouwen in een klein dorpje nabij Denizli, Turkije. Zij knopen de hamamdoeken met de hand en verpakken ze in een atelier in eigen dorp. Voorheen deden de vrouwen dit handwerk vanuit huis en ontvingen daarvoor een klein bedrag per doek. Door Oxious werken deze vrouwen nu samen onder goede werkomstandigheden. Ze krijgen meer dan het minimumloon, bouwen een pensioen op en zijn verzekerd bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. De vrouwen hebben meer sociale contacten en zijn onafhankelijker.

Met eenzelfde insteek werkt PaperWise op haar beurt samen met papierfabrieken in India en Zuid-Amerika die zorg dragen voor de landbouwarbeiders aldaar. Opgericht als social enterprise bewaakt PaperWise bij alle beslissingen de balans tussen mens, planeet en economie. Dit betekent bijvoorbeeld dat lokale boeren ook meeprofiteren van het succes. De mentale knop moet om. Onze aarde heeft het veel te zwaar te verduren. Het ecosysteem is verstoord, grondstoffen raken op en wereldwijd leven meer dan drie miljard mensen onder de armoedegrens. Onacceptabel vindt PaperWise.

Too beautiful to waste?

Rest textiel wordt bij Oxious gebruikt in gerecyclede producten. Doeken met weeffouten doneert men aan liefdadigheidsinstellingen of gaan naar partners, die er nieuwe producten zoals surfponcho’s van maken. Deze inspanningen leiden tot bijna 0% textielafval. Bij PaperWise is de focus op verspilling van waardevolle grondstoffen net zo belangrijk. Het deel voedsel van landbouwgewassen maakt gemiddeld maar 20% van de plant uit. 80% van de plant is stengel en blad. In ontwikkelingslanden wordt het merendeel van het landbouwafval door de boeren op het land verbrand, met milieu en luchtvervuiling tot gevolg. PaperWise ziet echter waarde en schoonheid in dit ‘afval’ en maakt er hoogwaardig papier en karton voor Oxious verpakkingen en drukwerk van. Samen bewijzen we dat het mogelijk is om verstandiger met ‘afval’ om te gaan en daarmee een grote slag voor mens en milieu behaald kan worden.

Zonder in te boeten op kwaliteit of exorbitante kosten

Oxious en PaperWise demonstreren dat duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en sociaal verantwoord handelen niet ten koste gaat van de kwaliteit van het eindproduct noch leidt tot onaanvaardbaar hogere kosten t.o.v. conventionele minder duurzame oplossingen.

Maatwerk projecten voor alle bedrijven en instellingen

Met liefde verpakken we onze Hamam doeken, doeken van re-used materialen handdoeken van bio katoen in PaperWise. Door maatwerk biedt Oxious voor iedere onderneming met een duurzame doelstelling een representatief relatiegeschenk of uniek promotioneel artikel. Eigenlijk kunnen alle ondernemingen vandaag de dag overgaan tot een meer duurzame, milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier van opereren. Samen met opdrachtgevers kijken we per project of campagne naar het best passende aanbod en ontwerp. Van zorginstellingen, banken, loterijen en webshops tot aan campagnes voor merken als Suit Suit, Therme en Bio-Oil, Oxious levert hamamdoeken voor uiteenlopende klanten en projecten.

PaperWise levert papier en karton voor duurzaam drukwerk, eco-kantoorbenodigdheden en milieuvriendelijke verpakkingen voor uiteenlopende organisaties van MKB tot grootbedrijf, en tevens overheid en non-profit. Van grote organisaties zoals Rabobank, Jumbo en Heineken, tot cosmetica producenten zoals Weleda, tot festivals zoals Tomorrowland, tot aan kleinere kleding webshops. Klein of groot, zakelijk of consumenten markt, Oxious en PaperWise tonen al jaren dat MVO opereren haalbaar is op alle denkbare terreinen.

Circulariteit

PaperWise gelooft net als Oxious in een circulaire economie waar afvalstoffen weer grondstoffen worden. Hier wordt tijdens de ontwerp fase rekening mee gehouden. PaperWise verpakkingen voldoen aan de EN 13432 norm, en zijn afbreekbaar binnen enkele maanden. Zowel PaperWise als Oxious producten zijn in hun DNA, tot de kern, circulair.

Kortom, de rode draad is het verhaal van duurzaam leven. Het verhaal van verspilling tegengaan. Het verhaal van voor elkaar zorgen en gelijke kansen voor iedereen. Omdat we samen de wereld kunnen veranderen. De wereld verbeteren kun je immers niet alleen. In de eerste plaats is het zaak om zelf het goede voorbeeld te tonen, of zoals de Engelsen mooi zeggen leading by example. Daarnaast is het belangrijk om de handen ineen te slaan met gelijk denkende en gelijk gestemde partners. Oxious en PaperWise hebben op eerste gezicht weinig met elkaar gemeen, papier en karton t.o.v. textiel. Drukwerk, verpakkingen en kantoorbenodigdheden t.o.v. hamam doeken. Maar delen dezelfde intrinsieke waardes. We hopen zodoende dat er op deze wijze meer industrie overkoepelende symbiotische samenwerkingen zullen opbloeien de komende jaren.

CONTACT

Meer artikelen

0
×