Header Paperwise sustainable packaging
MILIEUVRIENDELIJKE ALTERNATIEVEN VOOR SINGLE USE PLASTICS

Struinend door de supermarkt controleren we de ingrediënten van allerlei voedselverpakkingen. We lezen de allergene informatie, de hoeveelheid onverzadigde vetten, het zoutgehalte en welke E-nummers zijn toegevoegd. Bezit het product een biologische keurmerk? Is het vegetarisch of wellicht veganistisch? Maar hoe zit het met de verpakking? Heeft de verpakking nou echt zoveel invloed op het milieu? En beïnvloedt de verpakking de keuze die consumenten maken in de supermarkt?

Het antwoord kan voor sommigen mensen verrassend zijn: ja, het maakt steeds meer uit. De verpakking heeft zowel veel invloed op het milieu als op de keuze van de consument. Uit de Global Buying Green Report blijkt dat 67% van de consumenten zichzelf als milieubewust beschouwen en het belangrijk vinden om producten te kopen in recyclebare verpakkingen. Consumenten besteden dus niet alleen steeds meer tijd en geld aan gezond eten dat duurzaam geproduceerd is, maar ook de verpakking wordt steeds belangrijker in de keuze voor merk A of B. En dat is eigenlijk ook wel logisch, want zou onze voedselverpakking niet nét zo goed moeten zijn voor onze gezondheid en de planeet als het voedsel dat erin zit?

3 REDENEN WAAROM PLASTIC WEGWERPVERPAKKINGEN GROTENDEELS TOT HET VERLEDEN GAAN BEHOREN
De plastic zak om de appels of het brood. De folie om de tomaten, komkommer of kaas. Maar ook het plastic bakje voor de friet en frikandel in de cafetaria. Het is herkenbaar voor iedereen. Wereldwijd wordt jaarlijks meer dan 300 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan de helft afkomstig is uit wegwerpverpakkingen. Deze groep noemen we ook wel Single Use Plastics (SUP).

Het nadeel van SUP wegwerpverpakkingen is dat als ze als zwerfafval in de natuur terecht komen, niet afbreken, maar in plaats daarvan voortdurend uiteen vallen in steeds kleinere stukjes. Deze microplastics vormen een enorm risico voor het milieu. Via rivieren en zeeën verspreiden de microplastics zich in de natuur en komen in ons voedselsysteem terecht. Microplastics zijn uiterst moeilijk op te ruimen.

Een tweede nadeel van plastic SUP wegwerpverpakkingen is de directe bijdrage aan opwarming van de aarde. Omdat plastic hoofdzakelijk gemaakt wordt uit ruwe olie, een fossiele grondstof, dragen alle productiebedrijven in de keten flink bij aan opwarming van de aarde. Dat zit als volgt, koolstof zit veilig opgeslagen in olie onder de grond. Zodra de olie opgepompt en bewerkt wordt tot plastic, zit de koolstof in het plastic. Nadat de plastic verpakking wordt weggegooid in de vuilnisbak wordt deze verbrand en komt de koolstof in de vorm van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer terecht. Deze CO2 draagt, als belangrijkste broeikasgas, direct bij aan opwarming van de aarde.

Het derde nadeel van SUP wegwerpverpakkingen is de bijdrage aan ontbossing en vermindering van de biodiversiteit. Voor de winning van olie op land worden vaak grote hoeveelheden bos gekapt. Minder bossen draagt direct bij aan vermindering van de biodiversiteit, maar ook aan de opname van koolstofdioxide (CO2) wat van grote invloed is en bijdraagt aan opwarming van de aarde.

Gelukkig beseffen steeds meer mensen de negatieve impact van single use plastics (SUP) op de natuur en onze samenleving. Uit hetzelfde Global Buying Green Report waarin blijkt dat 67% van de consumenten een milieubewuste verpakking belangrijk vindt, blijkt bijvoorbeeld ook dat ruim vier van de vijf jongeren bereid is méér te betalen voor een eco-vriendelijke bio-disposable. Naast duurzaamheid, kan het behouden van klanten een doorslaggevende rede zijn om over te stappen naar een duurzaam alternatief van een SUP wegwerpverpakking. Maar, wat is dan de meest milieuvriendelijke en betaalbare wegwerpverpakking.

DUURZAME ALTERNATIEVEN VOOR SUP WEGWERPVERPAKKINGEN
We zullen als maatschappij moeten stoppen om te denken in termen van wegwerpverpakkingen ofwel disposables. Verpakkingen zullen er altijd blijven en dienen naast bescherming van het product ook als oplossing voor houdbaarheid, logistiek en communicatie. Maar verpakkingen moeten ontworpen worden om aan al deze behoefte te voldoen én tegelijk de laagste mogelijke milieu-impact te hebben. Laten we niet meer denken in “wegwerp” en plaats daarvan kijken naar duurzame recycling zonder waardeverlies van de grondstoffen waar de verpakking van gemaakt is.

Vijf belangrijke grondstoffen voor consumentenverpakkingen die momenteel veel gebruikt worden zijn glas, blik, aluminium, plastic en karton. Een combinatie van deze grondstoffen komt ook veelvuldig voor. Iedere grondstof heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hoe zwaarder een grondstof, zoals glas, blik en aluminium, hoe meer energie er nodig is voor de productie en verloren gaat tijdens het transport, wat negatief is voor het milieu. Daar staat tegenover dat glas, blik en aluminium volledige atmosferische barrière bieden waardoor de houdbaarheid van producten verlengd kan worden en dat is positief voor het milieu. De negatieve kant van plasticverpakkingen is al kort toegelicht. Het voordeel van plastic is het lage gewicht, sterkte, flexibiliteit in vorm en communicatie. De laatste en wellicht meest interessante grondstof voor duurzame wegwerpverpakkingen en eco vriendelijke disposables zijn papier en karton.

Papier en karton wordt gemaakt van cellulose, wat gewonnen wordt uit bomen, planten en recycling. Een hernieuwbare grondstof dus. Papier en karton zijn relatief licht, makkelijk te vormen, bieden goede bescherming en zijn uitstekend om mee te communiceren. Niet voor niets dat deze duurzame grondstof zoveel wordt toegepast als alternatief voor plastic wegwerpverpakkingen. De groeitijd van bomen voor papier varieert van 10 tot 80 jaar en het kost veel energie en chemie om van bomen papier te maken. Dit verklaart waarom gerecycled papier een stuk duurzamer is als alternatief voor plastic wegwerpverpakking. Maar het méést duurzame alternatief voor plastic SUP verpakkingen zijn wegwerpverpakkingen gemaakt van papier en karton van landbouwafval (plantenresten die overblijven na de landbouwoogst). PaperWise is een goed voorbeeld van een duurzaam alternatief voor SUP wegwerpverpakking.

PaperWise is CO2-neutraal papier en karton van landbouwafval en maakt het mogelijk om duurzame wegwerpverpakkingen te produceren. Stengels en bladeren die normaal gesproken als afval achterblijven op het land, worden nu gebruikt om papier en karton van te maken. Dat gebeurt in ontwikkelingslanden waar veel kleinschalige boeren van mee kunnen profiteren. Niet alleen levert het gebruik van landbouwafval milieuvoordelen op, ook heeft de boer een extra inkomstenbron. De moderne papierfabrieken waar het landbouwafval wordt verwerkt tot papier zijn op hun beurt weer van groot belang voor de lokale gemeenschappen. De papierfabrieken waar PaperWise geproduceerd worden dragen bij aan  werkgelegenheid, welvaart en economische ontwikkeling. En wie bij dit soort papier en karton aan smoezelige bruine varianten van mindere kwaliteit denkt heeft het mis. PaperWise is papier en karton van de hoogste kwaliteit, van wit tot ongebleekt lichtbruin, voedselveilig, volledig recyclebaar en zelfs thuis composteerbaar.

Zoek je een duurzame milieuvriendelijke oplossing voor de vervuilende plastic disposables, kies dan voor CO2-neutrale kartonnen wegwerpverpakkingen van PaperWise. Het papier en karton van PaperWise is te verkrijgen met vetwerende of vochtresistente eigenschappen en is daardoor een uitstekend alternatief voor plastic wegwerpverpakkingen. En niet alleen wordt het PaperWise papier geproduceerd met een minimale impact op het milieu, ook ná gebruik zullen deze verpakkingen het milieu minimaal belasten. In plaats van in miljoenen microplastics uiteen te vallen, zijn de PaperWise bio-disposables recyclebaar en zowel thuis als industrieel composteerbaar volgens de EN 13432 norm. Al binnen 4 weken composteert PaperWise voor het overgrote deel en na 13 weken is de duurzame PaperWise wegwerpverpakking volledig gedesintegreerd en vergaan tot compost.

DUURZAME PAPERWISE BIO DISPOSABLES EN WEGWERPVERPAKKINGEN
PaperWise verpakkingen zijn een eco vriendelijker alternatief voor SUP wegwerpverpakkingen. De plastic wegwerpverpakking wordt dan vervangen door een ‘plant based’ verpakking, een enorme aanwinst voor je product en de planeet. PaperWise papier is ook haarscherp te bedrukken en het ongebleekte lichtbruine karton geven de bio verpakkingen een natuurlijke uitstraling. Producten die vet of vochtig zijn kunnen uitstekend in PaperWise bio disposables verpakt worden. Hiervoor wordt dan het plant based karton gebruikt dat vet- en oliewerend of vochtwerend is en daarmee een volwaardig alternatief kan bieden voor plastic wegwerpverpakkingen. Op deze manier kan iedereen stappen zetten naar meer duurzame disposables zonder dat er ingeleverd hoeft te worden op de kwaliteit. Van bekers, borden, inpakvellen voor vleeswaren en kaas tot wegwerpverpakkingen voor  friet, snacks, hamburgers, maar ook voor groente en fruit; voor elke plastic wegwerpverpakking is er een duurzame PaperWise plant based bio wegwerpverpakking beschikbaar.

Weg met plastic, hallo PaperWise! Hieronder een overzicht van duurzame PaperWise bio disposables en wegwerpverpakkingen.

DUURZAME SNACKVERPAKKINGEN VOOR CAFETARIA’S, FESTIVALS EN CATERING
Het kan af en toe heerlijk zijn; een hamburger, frietje of snack, van de cafetaria, fastfoodrestaurant of tijdens een bezoek aan een festival. In dit segment zie je een duidelijke scheiding tussen de traditionele cafetaria (friettent) en de meer professionele fastfood restaurants en festivals. Waar deze laatste groep bedrijven al stappen hebben gezet naar meer duurzame fastfood verpakkingen, zie je de cafetaria nog volop plastic SUP wegwerpverpakkingen gebruiken. Toch kunnen alle cafetaria’s, fastfood restaurants, festivals en feestjes thuis nog veel duurzamer. Door te kiezen voor de meest duurzame disposables voor friet, hamburgers, pizza’s, wraps, salades, koude en warme dranken.

Het alternatief voor de huidige plastic wegwerpverpakkingen, borden en kartonnen bekers zijn bio disposables en eco vriendelijke wegwerpverpakkingen van PaperWise. Voor deze 100% plant based verpakkingen van papier en karton zijn geen bomen gekapt, ze zijn vrij van plastic, recyclebaar en composteerbaar. Zoals de vetwerende kartonsoort PaperWise Natural Grease Resistant, dat zich uitstekend leent voor milieuvriendelijke snackbakjes. Tomorrowland, sinds 2005 uitgegroeid tot hét allergrootste Belgische outdoor dance event, gebruikt voor de snacks op het festivalterrein al bio disposables gemaakt van PaperWise. En ook Landal Greenparks gebruikt deze duurzame ‘to go’ wegwerpverpakkingen voor friet en snacks die in de parken worden verkocht. De vetresistente verpakkingen van PaperWise zijn eco-vriendelijk en na gebruik gemakkelijk te recyclen of composteren. Voor warme en koude dranken, maar ook voor salades is er een alternatief voor SUP wegwerpverpakkingen in de vorm van bekers, borden en verpakkingen gemaakt van PaperWise Natural Moisture Resistant. Ook dan krijg je een milieuvriendelijke plant based verpakking waarvoor geen bomen gekapt zijn die na gebruik te recyclen of composteren zijn.

Duurzame hamburger verpakking, plant based, boomvrij, recyclebaar en  composteerbaar! Blog.

Bio disposable
verpakkingen gemaakt van planten voor friet en snacks. Blog.

‘Plant based’ bio bekers als alternatief voor SUP verpakking. Van PaperWise Natural Moisture Resistant.

Recyclebare en composteerbare pizza verpakking. Boomvrij. Van PaperWise Natural Grease Resistant.

Duurzame friet en snack verpakking, vrij van plastic, 100% plant based.
Blog.

Duurzame en plasticvrije wrap wegwerpverpakking van PaperWise. Recyclebaar en composteerbaar!

Recyclebare en
composteerbare borden. Boomvrij.
Van PaperWise Natural.

Duurzame wegwerp borden
in 3 verschillende formaten.
Vrij van plastic,
100% plant based, recyclebaar.

Duurzame en plasticvrije bio disposable van PaperWise. PaperWise Natural Grease Resistant.


DUURZAME VET-EN VOCHTWERENDE VERPAKKING VOOR KAAS, VIS, VLEES
Papier absorbeert van nature vet en vocht. Om producten als kaas, vis of vlees te verpakken kan gekozen worden voor PaperWise Natural papier dat is voorzien van een bio laminaat op plantaardige basis. Hierdoor ontstaat een 100% plant based wegwerpverpakking die zowel recyclebaar als composteerbaar is.

Plastic vrije inpakvellen van PaperWise voor het duurzaam verpakken van vlees. Blog.

Duurzaam vetwerend papier op rol, met afscheur perforatie voor slagers en kaaswinkels.

Milieuvriendelijk vet- en vochtwerend PaperWise papier voor het verpakken van kaas.

 PLASTICVRIJE BIO WEGWERPVERPAKKING VOOR (SNACK) GROENTE EN (ZACHT) FRUIT
Knapperige groentes en vers fruit, heerlijk! Maar wat is het jammer dat het veelal nog in SUP wegwerpverpakking zit. Gelukkig biedt PaperWise duurzame alternatieven die een stuk vriendelijker zijn voor het milieu. Fruit zoals appels, peren, citroenen en snacktomaatjes laten zich uitstekend verpakken in PaperWise Natural en PaperWise Natural Coated 1 Side White. Voor zacht en vochtig fruit zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen, heeft PaperWise een speciale vochtwerende duurzame kartonsoort genaamd PaperWise Natural Moisture Resistant. Dit ongebleekte lichtbruine karton is ook 100% plant based en verkrijgbaar in de grammages 200, 226, 263 en 295 gram. PaperWise papier en karton mag gerecycled worden via het oud papier én is gecertificeerd voor compostering.

Eco-vriendelijk vochtwerende verpakking voor zacht fruit van PaperWise Natural Moisture Resistant. Lees Blog.

 Bio topseal verpakking voor
tomaten van
PaperWise Natural
Coated 1 Side White
.

Duurzaam topseal blauwe bessen bakje van
PaperWise Natural Coated 1 Side White.

100% plant based
fruitverpakking van
PaperWise Natural.

Duurzaam microgolf karton voor fruit van PaperWise Natural Microflute. Info blog.

Duurzame vochtwerende groenteverpakking voor tuinkers van PaperWise Natural Moisture Resistant.

HET VOORDEEL VAN DUURZAAMHEIDSCOMMUNICATIE OP DE VERPAKKING
Single Use Plastics (SUP) is helemaal actueel. Sinds de Green Deal van de Europese Unie zijn alle EU-landen beleid aan het maken om zwerfafval tegen te gaan. Doel: zwerfafval van plastic uitbannen. Begin bij de bron is het motto van de politiek. Verplicht alle bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het op de markt brengen van plastic wegwerpverpakkingen om deze verpakkingen óf volledig duurzaam te maken óf te zorgen voor een gesloten recycling systeem waarin de grondstoffen oneindig herbruikbaar zijn zonder waardeverlies.

Bedrijven die kiezen voor duurzame wegwerpverpakkingen en bio disposables van PaperWise hebben nog een extra voordeel: Op deze verpakkingen gemaakt van PaperWise kan over duurzaamheid gecommuniceerd worden, door het PaperWise keurmerk op de verpakking te plaatsen. Hiermee kunnen de bedrijven hun klanten, leveranciers en andere organisaties inspireren om óók over te stappen naar duurzame PaperWise bio disposables en daarmee concreet bij te dragen aan het verlagen van de milieu impact. Hiermee versterken ze het duurzame imago van hun eigen merk of organisatie en kan dit -zoals het Global Buying Green Report aangeeft- zomaar voor extra klanten zorgen?

CONTACT

Meer artikelen

0
×