Header Paperwise sustainable packaging
Duurzame wenskaarten: een (milieu)vriendelijk gebaar

Wil je iemand feliciteren, bedanken of beterschap wensen? Heb je iets leuks te vertellen? Dat kan tegenwoordig ook met een duurzaam kaartje. Een kaartje sturen is een manier om mensen te laten weten dat je aan ze denkt. Of gewoon om ze te laten weten dat je blij met ze bent. Niks is leuker dan op speciale momenten de mensen om wie je geeft (extra) aandacht te geven met een wenskaart. Zowel privé als zakelijk. Maar waarom van jouw vriendelijke gebaar niet meteen ook een milieu-vriendelijk gebaar maken? Door te kiezen voor duurzame wenskaarten gemaakt van PaperWise!   

Waarom kiezen voor duurzame wenskaarten? 

Hoe vriendelijk het gebaar van een wenskaart, geboortekaart of verjaardagskaart ook kan zijn, het is helaas vaak óók een milieubelastend gebaar. Veel wenskaarten zijn gemaakt van papier van bomen. Slechts een beperkt deel is gemaakt van gerecycled papier en dikwijls wordt er ook nog kunstof folie in verwerkt. En dat is niet bepaald milieuvriendelijk. Jouw vriendelijke gebaar, gaat dan gepaard met een onbedoelde milieubelasting. Voor de meeste kaarten is dus bomenkap nodig. En is de wenskaart van folie voorzien, voor een mooie uitstraling, dan is de papier recycling niet meer optimaal. Plastic is geen papier, kan dus niet hergebruikt worden en verstoort het papier recycling proces. De laminaatfolie wordt uitgesorteerd en buiten de kringloop gehouden. Maar er is een alternatief…

Duurzame wenskaarten gemaakt van PaperWise papier

Gelukkig zijn er milieuvriendelijke alternatieven zoals papier en karton van PaperWise. Dit papier en karton wordt namelijk gemaakt van landbouwafval, plantenresten die overblijven na de oogst. De niet-eetbare stengels en bladeren van gewassen blijven op de akkers van de boeren over ná de oogst en hebben weinig tot geen waarde. Als je bedenkt dat de boer meestal maar zo’n 20% van de plant gebruikt in de vorm van voedsel, begrijp je dat er anders zo’n 80% van de plant verloren gaat. Meestal… want soms wordt landbouwafval ingezet als stro voor in stallen of als biomassa in energiecentrales. Maar er komt wereldwijd ieder jaar zoveel landbouwafval beschikbaar, dat het overgrote deel niet gebruikt wordt en veelal in de buitenlucht verbrand (bron: Wikipedia Stubble burning). Zonde vinden we bij PaperWise! Verspilling van waardevolle grondstoffen past niet meer in deze tijd. Want waarom zouden we landbouwafval verbranden met onnodige CO2- en  fijnstofuitstoot en te hoge asconcentraties in de bodem tot gevolg (bron: Stubble burning: Effects on health & environment), als we er ook milieuvriendelijk sociaal verantwoorde papier en karton voor wenskaarten en andere toepassingen van kunnen maken? 

Bij PaperWise wordt er daarom voor gezorgd dat dié 80%, het landbouwafval, niet verbrand wordt, maar een tweede leven krijgt als grondstof voor papier en karton. Uit dit agrarische restmateriaal wordt cellulose gewonnen, de belangrijkste grondstof voor papier. En met veel aandacht voor mens en milieu verwerkt PaperWise deze cellulose tot milieuvriendelijk papier en karton. Wat vervolgens de basis vormt voor de duurzame wenskaarten. Waar mogelijk vind de productie met groene energie plaats. PaperWise is bovendien CO2-neutraal; de CO2-uitstoot die niet te vermijden is wordt gecompenseerd. Daarnaast is PaperWise tot wel 7x volledig recyclebaar én thuis composteerbaar. Op je composthoop thuis wordt PaperWise binnen enkele weken volledig biologisch afgebroken en omgezet tot compost (de kaarten dienen dan wel gedrukt te zijn met composteerbare inkt).

PaperWise wil het milieu zo min mogelijk belasten. Het productieproces is gericht op veiligheid, zero waste en behoud van ecologie. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de milieubelasting van PaperWise 47% lager is dan papier van bomen en 29% lager dan recyceld papier. Wise With Waste!  

Een wenskaart van PaperWise papier: ook een sociaal verantwoord gebaar

De wenskaarten die gemaakt zijn van PaperWise papier zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een sociaal verantwoord gebaar. PaperWise wordt namelijk geproduceerd in fabrieken in India en Zuid-Amerika. Deze productielocaties zijn van grote betekenis voor de lokale gemeenschappenDe lokale boeren die het landbouwafval aanleveren ontvangen nu een vergoeding voor 100% van de plant waardoor hun inkomen hoger is dan normaal. Maar de fabrieken verzorgen ook gratis scholing en drinkwater voor de omliggende dorpen. En er wordt geinvesteerd in gezondheidszorginfrastructuur en cultuur.

Waarom duurzame wenskaarten belangrijk zijn?

Omdat voor de productie van al het papier en karton in Europa jaarlijks 684 miljoen bomen gekapt worden (bron: CEPI Key Statistics 2020 – Wikipedia pulp paper). Je leest het goed, daarvoor is landoppervlakte nodig gelijk aan 2,5 x de oppervlakte van heel Nederland, jaar na jaar. Wereldwijd is er nog steeds sprake van veel ontbossing en verlies aan biodiversiteit (bron: National Geographic), ondanks de aanplant van nieuwe bomen. En dat is slecht voor mens, dier en milieu. Daarnaast verbranden we waardevolle grondstoffen in de vorm van landbouwafval. En dit zorgt weer voor lucht en bodem vervuiling. Totale waanzin om deze waardevolle restmaterialen zo te verspillen.   

Door te kiezen voor duurzame wenskaarten gemaakt van PaperWise, weet je zeker dat bomen bespaard zijn gebleven, CO2 uitstoot is gereduceerd en dat het milieu minimaal is belast. Tussen 2015 en 2021 is er met PaperWise al meer dan 10,7 miljoen kg landbouwafval hergebruikt. Zijn er 77.040 bomen niet gekapt. Is er 1070 hectare ontbossing voorkomen, wat gelijk staat aan de oppervlakte van 1/3 deel van de stad Haarlem. En is de uitstoot van 16.100.00 kg CO2-equivalenten bespaard gebleven doordat het landbouwafval niet in de openlucht is verbrand. Daar staat geen concessie aan de kwaliteit tegenover, want Paperwise biedt A-kwaliteit papier en karton. Het kan in hoge kwaliteit haarscherp bedrukt worden en is daarmee uitstekend geschikt voor alle soorten wenskaarten. 

Voor iedere gelegenheid, een duurzame wenskaart

Hoe toepasselijk is het om geboortekaartjes, waarin de nieuwe generatie welkom wordt geheten, te laten maken van milieuverantwoord papier, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan een duurzame en schone wereld voor toekomstige generaties. We moeter er immers samen voor zorgen dat we de aarde (goed) doorgeven aan onze kinderen.    

Het versturen van kerstkaarten is een traditie die door veel mensen en bedrijven elk jaar wordt nageleefd. Wat betekent dat er ieder jaar opnieuw grote getalen decemberkaarten worden verstuurd. Des te belangrijker is het om juist deze kaarten van duurzaam papier en karton te maken. En denk je helemaal milieubewust, dan kies je ook voor duurzame enveloppen. Ook deze kunnen perfect van PaperWise papier gemaakt worden.   

Voor iedere gelegenheid een duurzame wenskaart. Van rouw tot trouwkaarten, verjaardagskaarten, neutrale kaarten, beterschapskaarten, of vader- en moederdagkaarten: kies voor duurzaamheid met PaperWise. Voor stevige wenskaarten met een natuurlijke eco look adviseren we PaperWise Natural 295 gram. Liever toch een witte uitstraling? Kies dan voor duurzaam PaperWise Natural Coated 1 Side White 310 gramEn denk je helemaal milieubewust, ga dan voor duurzame enveloppen. Ook deze kunnen perfect van PaperWise papier gemaakt worden. Kies bijvoorbeeld PaperWise White 90 gram of ga voor ongebleekt PaperWise Natural 90 gram dat een natuurlijke, lichtbruine look heeft en het duurzame karakter benadrukt. 

Kies voor een milieuvriendelijk gebaar, kies voor een duurzame wenskaart

Een vriendelijk gebaar wordt gewaardeerd door iedereen. Laten weten dat je aan de ander denkt zorgt voor verbinding en een gevoel van geluk. Het tovert een glimlach op het gezicht van de mensen waar je om geeft. Laten we met het vriendelijke gebaar van een wenskaart vooral doorgaan, elkaar blij maken en er tegelijkertijd een milieuvriendelijk gebaar van maken, door te kiezen voor een duurzame wenskaart van PaperWise. Samen Wise With Waste.  

Laat zien waar je in gelooft, communiceer jouw groene keuze

Hoe laat je iemand nou weten dat je voor duurzame kaarten hebt gekozen? Bij PaperWise helpen we je graag op weg. We helpen jou jouw duurzame keuze voor PaperWise papier te communiceren door allerhande duurzaamheidlogo’s aan te bieden. Door gebruik te maken van één van de PaperWise “on product” logos, kan op een stijlvolle en subtiele manier aangetoond worden dat jij de keuze hebt gemaakt voor een duurzame en sociaal verantwoorde wenskaart van PaperWise.  

CONTACT

Meer artikelen

0
×